Ric'at

Amerika'nın Kürt stratejisi çöktü. Türkiye saatiyle akşam saatlerinde Amerikan yönetimi Suriye'deki askerlerini tümüyle çekeceğini duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump kendi twitter hesabından "Suriye'de IŞİD'i yenilgiye uğrattık. Bu benim dönemimde Suriye'de bulunmamızın tek sebebiydi" açıklaması yaptı.

Alandaki iki bin Amerikan askerlerinin 60 ile 100 gün içinde bölgeden ayrılacağı açıklandı. Bölgeden hemen yani 24 saat içinde çıkmaya başlayacak ilk unsurlar yönetimin açıklamalarında 'dışişleri mensupları' diye ifade ettiği istihbaratçılar. 

İran konusu Suriye'de asıl gerekçe değildi

Amerikan yönetimi Suriye'deki askeri varlığının gerekçelerini 'IŞİD ile mücadele' ve 'İran'ın Suriye'deki varlığını sona erdirmek'  diye açıklıyordu. 'IŞİD'i yendik, işimiz bitti çekiliyoruz' açıklaması öteki argümanın yani İran konusunun esasen Suriye sahasında kalmanın gerçek sebeplerinden biri olmadığını ortaya koydu. Zira İran'ı baskı altına almak Trump yönetiminin en öncelikli dış politika hedefleri arasında kalmaya devam ediyor. Amerika'nın IŞİD sonrası bölgede bulunmaya devam ediyor olması İran ile değil PKK/PYD angajmanıyla ilgiliydi. Trump o angajmandan vazgeçince Amerikan askerlerini Suriye'de tutmak için bir sebeb de  kalmadı.

Bölgedeki Ortakların Hayal Kırıklığı 

Amerika bu ric'at kararıyla bölgedeki müttefiklerini de açıkta bırakmış oldu. Bu kararın PKK/PYD kadrolarında büyük bir hayal kırıklığı yaratacağı açık. Zira Amerika 2014 Ekim ayından beri PYD/ YPG gruplarını silahlandırıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika'nın PKK/PYD'ye verdiği silah miktarını 18 bin tır olarak açıklamıştı. Türk resmi kaynakları bunlara ek olarak üç bin uçak dolusu malzemenin de bu örgüte aktarıldığını söylüyor. PKK/PYD hattı Amerika'nın bu kararıyla sahadaki en önemli hâmisini kaybetmiş oldu. 

Amerika'nın bu kararıyla bölgede hayal kırıklığı yaşayan müttefiklerinden biri de İsrail. Ortadoğu'da Türkiye, Irak, Suriye ve İran''ın bulunduğu bölgede bir uydu 'Kürt devleti' İsrail'in öteden beri temel stratejik hedeflerinden biri. PKK/YPG unsurlarının Kamışlı'dan Fırat'a kadar aşağı yukarı 500 kilometrelik bir alanı kontrol etmeye başlaması İsrail açısından bu Kürt devletine giden yolda önemli bir kazanım olarak görülüyordu. Bu alanın PKK tarafından kontrol edilmesinin en büyük güvencesi sahadaki Amerikan askeri varlığıydı. İsrail Başbakanı Netanyahu: 'ABD, Suriye'den çekilme konusunda bizi hafta başında bilgilendirdi, bölgede etki kurmak için başka araçlara da saihp olduklarını söylediler. İsrail kendini savunmaya devam edecek.'

Amerika'nın kararından memnun olmayacak aktörlerden biri de Suudi Arabistan. Amerika'nın Suriye sahasından çekilmesi bölgede Riyad'ın en büyük düşmanı olarak gördüğü İran üzerindeki baskıyı azaltacaktır. Suudi Arabistan, İran ile bölgede pek çok sahada vekâet savaşları yürütüyor. İran üzerindeki Amerikan baskısının kalkması Suudi Arabistan'ı rahatsız edecektir.